Historische Pandfilm

Het Pand en Waregem. De twee zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Verbinden is dan ook het doel van Het Pand. Want het winkelcentrum verbindt al decennialang de stadskern met het bloeiend Regenboogpark en de vernieuwde Zuiderpromenade.

Elkaar ontmoeten, ontspannen, winkelen… Het Pand brengt mensen samen op verschillende manieren en is zo een herkenningspunt tot ver buiten de grenzen van de stad.

Het voorbije anderhalf jaar kroop veel tijd in de renovatie van Het Pand. Daar zorgden heel wat vakmannen voor. Maar hoe is die nieuwe look ontstaan? En vooral, vanwaar kwam de idee?

Ontstaan van Het Pand

In de wilde jaren 60, toen de economie bloeide en de welvaart toenam, groeide de idee voor een winkel- en administratief centrum. Het duurde tot 1971 vooraleer de bouwplannen van Het Pand concreet vorm kregen. Architect Eugeen Vanassche kreeg de eer om het ontwerp uit te tekenen.
De locatie van Het Pand was een zeer strategische keuze. Het bestuur droomde al langer van een verbinding tussen de Markt en het recreatie- en sportdomein en Het Pand voldeed helemaal aan die verwachting. De bouw van het Pand ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Alle gebouwen aan de zuidkant van de Markt gingen tegen de vlakte. In 1972 was de tijd rijp voor de eerste spadesteek, een historisch moment.

Feestlocatie

Doorheen de jaren groeide Het Pand ook uit tot het economische epicentrum van de stad. Horecazaken floreerden en modezaken vonden er hun vaste stek. Dat lokte veel bezoekers. En ook hoog bezoek. Niemand minder dan Koningin Fabiola kwam op visite in 1984. Zij bracht een bezoek aan textielreus Concordia en ging daarna in gesprek met Waregemse jongeren tijdens een wandeling door Het Pand. Ze sloot haar bezoek af met een gesmaakte theatervoorstelling in De Schakel.

Dankzij de centrale ligging was Het Pand al vaker het decor voor onvergetelijke feesten. In 1997 vierde cultuurcentrum De Schakel er zijn 25e verjaardag met een groots spektakel. In 2013 barstte er een waar volksfeest los ter ere van de vicekampioenschapsviering van Zulte Waregem in de hoogste voetbalklasse.
En natuurlijk is er het jaarlijkse feestgedruis tijdens de Waregem Koerse Feesten en de jaarmarkt.

Eerste werken

Het Pand bleef na de opbouw niet onveranderd. In 1993 werd een opvallende glazen piramide gebouwd als ingang van de toenmalige bioscoop. Het ‘Louvre’ was jarenlang een eyecatcher in Waregem. In 2005 kreeg het winkelcentrum twee nieuwe stookketels en een nieuwe vloer, en in 2014 werd alles opnieuw geschilderd.

Een eerste grote verandering aan de look en feel van Het Pand kwam er echter in 2015 met de aanleg van de Zuiderpromenade. De esplanade veranderde de achterkant van Het Pand volledig en zorgde voor een link tussen de bibliotheek, welzijnshuis en de diensten van de stad. De Zuiderpromenade werd in juni 2017 feestelijk ingehuldigd en is dit jaar dus officieel 5 jaar geopend.

Renovatie

Het is duidelijk dat Het Pand van bij het begin een krachtig concept was en dat is ook zo gebleven. Het centrum was echter ondanks de doordachte architectuur aan renovatie toe.

In 2020 werd een Waregems architect aangesteld om de renovatie van Het Pand uit te tekenen.

De werken gingen van start op 1 februari 2021, met onder andere de afbraak van de piramide aan de bioscoop. De glazen constructie paste niet meer bij het nieuwe en moderne uiterlijk van Het Pand, en had ook geen functie meer door het sluiten van de bioscoop.

Het voormalige pand van taverne 't Peerdeke werd uitgebroken om plaats te maken voor een bredere monumentale ingang vanaf de Meersstraat. Ook het middengedeelte vooraan Het Pand ter hoogte van de Markt, ging tegen de grond.

Het Pand kan na een renovatietraject van anderhalf jaar weer de deuren openen in volle glorie en dit met 31 nieuwe (of vernieuwde) handelszaken, 6 kantoren, het stadhuis en het postkantoor. Zo is het centrum klaar voor de komende 50 jaar!